Andreea Pintea

imagine. create. cook.

Salată cu roşii şi ciuperci la grătar

Scrie un comentariu

E iarnă, e frig, dar am o poftă nebună de salate şi în mod special de salate care să conţină roşii. Dar după cum spuneam este iarnă, iar roşiile nu au nici pe departe gustul intens al unor tomate culese din grădină, coapte de razele puternice ale soareului de vară. Dar ce ne facem atunci când vrem o roşie savuroasă pe timp de iarnă? O punem pe grătar şi îi mai adăugăm câteva ciuperci şi eventual 1 ou fiert dar încă moale şi o felie de pâine, tot la grătar, desigur, şi ne bucurăm de o salată cum nu se poate mai bună.

Ingrediente – 1 porţie

1 roşie mărişoară sau 2 mai micuţe

2-3 frunze salată verde

150 -200 grame ciuperci proaspete

1 felie pâine de secară

1 ou – de casă dacă se poate

sare, piper

ulei de măsline

opţional – brânză de oaie sau de vacă – cât mai grasă şi de preferat cumpărată de la ţărani, nu din magazine

Preparare

Încingem bine grătarul pe aragaz. Curăţăm ciupercile şi le tăiem pe lung, având grijă să tăiem şi codiţa o dată cu pălărioarele, astfel încât să obţinem felii frumoase de ciuperci. Le punem pe grătar şi le prăjim pe fiecare parte. E important ca ciupercile să nu fie suprapuse pentru a se punea coace frumos. După ce am prăjit toate ciupercile le aşezăm pe o farfurie acoperită şi le lăsăm deoparte pentru a ne ocupa de restul salatei. Roşiile le tăiem pe lat în felii destul de groase, aproximativ de 1 cm, şi le aşezăm pe grătar. Presărăm puţin sare peste ele şi le stropim cu ulei de măsline. Între timp punem într-o oală apă suficientă pentru a putea fierbe oul. Lăsăm apa să dea în clocot. Revenind la roşii, le întoarcem aproximativ după 2-3 minute şi le mai coacem puţin şi partea cealaltă. Scoatem roşiile pe farfuria unde am aşezat şi ciupercile şi punem pe grătar felia de pâine pe care o stropim uşor cu ulei de măsline.

Acum ne ocupăm de oul poşat – ochiul tradiţional fiert în apă. Când apa dă în clocot reducem flacăra aragazului pentru ca  clocotul să nu fie foarte mare şi spargem cu grijă ouă în apa fierbinte. Cu ajutorul unei linguri adunăm albuşul în jurul gălbenuşului pentru a obţine o formă cât mai uniformă a oului nostru. Lăsăm oul la fiert pentru 2-3 minute. Între timp pregătim o farfurie pentru salată. Felia de pâine o tăiem în jumătate şi o jumătate o aşezăm pe fundul farfuriei. Adăugăm o frunză de salată verde – spălată, ciupercile, roşiile, o altă frunză de salată verde şi cea de a doua jumătate din felia de pâine. Deasupra punem oul poşat pe care îl rupem cu grijă din loc în loc pentru a permite gălbennuşului moale să curgă peste salata noastră.

Pentru un plus de răsfăţ putem adăuga brânzică de oaie sau de vacă, ruptă în bucăţele, pe care o aruncăm la întâmplare peste farfuria cu salată.

Servim cu multă poftă o salată delicioasă!

Menţiune: În fotografie am prestat salata de mai sus fără salată verde întrucât nu mai aveam prin casă. Ca şi varietate pentru cei care preferă carnea recomand îmbunătăţirea salatei cu câteva fâşii de piept de pui la grătar.

salata1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s