Andreea Pintea

imagine. create. cook.

Tort de ciocolată cu cremă de castane

Lasă un comentariu

Aniversările din familia noastră se marchează cu torturi cât mai delicioase. De această dată a fost vorba despre soţul meu, iar dorinţa lui a fost ca tortul creat să fie unul cu ciocolată şi castane, ingrediente pe care le preferă. Aşa că a ieşit această minunăţie de tort. Un deliciu!

tort

Ingrediente – tort rotund de 28 cm compus din 4 blaturi

Blaturi de ciocolată

230 grame făină

100 grame cacao

2 linguriţe praf de copt

12 ouă

450 grame zahăr

extract de vanilie

230 grame unt topit

Cremă de castane

550 ml frişcă lichidă

250 grame pireu de castane – echivalentul a un borcan sau un pachet, depinde cum îl găsiţi în comerţ

100 grame cremă de ciocolată – nutella sau o altă cremă de ciocolată

10 castane glasate – opţional

Sirop

250 ml apă

3-4 linguri capucino de ciocolată

2-3 linguri cremă de whisky

Glazura

 https://andreeapintea.wordpress.com/2012/10/28/vanilie-in-mantie-de-ciocolata/

 

Decorat – ciocolată albă şi neagră

 

Preparare

Blat

Preîncălzim cuptoul la 180 grade C şi pregătim cu hârtie de copt tava în care vom pregăti tortul – în cazul de faţă o tavă rotundă de 28 de cm.

Făina se cerne bine cu cacao şi praful de copt. Ar fi de preferat să o cernem de trei ori pentru a obţine un blat cât mai pufos şi uniform.

Într-un vas pe care îl punem pe bain marie spargem ouăle şi adăugăm zahărul. Mixăm totul pe aburi până când s-a dublat în volum – 5-7 minute. Înlăturăm de pe aburi şi adăugăm vanilia. Apoi cu grijă adăugăm făina amestecată cu cacao. Făina trebuie adăugată în trei etape, cel puţin, pentru a ne asigura că se încorporează foarte bine. În cele din urmă adăugăm şi untul topit, amestecând uşor compoziţia.

Blaturile le coacem pentru 25-30 minute, apoi le lăsăm să se răcorească pe un grătar.

Sirop

Preparăm un sirop din 250 ml apă clocotită şi 4-5 linguri de capucino de ciocolată. Când siropul este rece adăugăm şi 3-4 linguri de cremă de whisky.

Crema

Frişca o batem bine într-un vas încăpător. Dacă folosim pireu de castane de la borcan vom adăuga câte o lingură de pireu de castane în frişcă şi vom mixa până la încorporare. Dacă folosim pireu de castane la pachet, îl vom mixa bine separat, iar apoi vom adăuga în pireul de castane câte puţin din frişca bătută. Pentru un gust mai intens de ciocolată adăugăm cremei şi 100 grame – 2-3 linguri, de cremă de ciocolată. În final am tocat castanele glasate şi le-am încorporat în cremă.

Asamblare

Blaturile le-am însiropat bine, iar apoi le-am umplut cu crema de castane. E important să facem suficient de mult sirop pentru că acest tort are nevoie de o însiropare foarte profundă. După ce am terminat de montat tortul este recomandat să îl lăsăm la rece peste noapte, înainte de a-l garnisi cu glazură, nuci şi alte figurine de ciocolată.

A doua zi am făcut glazura – reţeta o găsiţi aici – https://andreeapintea.wordpress.com/2012/10/28/vanilie-in-mantie-de-ciocolata/

Eu am optat pentru a garnisi tortul cu nucă măcinată pe margini, iar pentru că era un tort special am realizat şi câteva decoraţiuni din ciocolată topită. Pentru a le realiza trebuie să topim ciocolata pe bain marie sau în cuptorul cu microunde şi să desenăm decoraţiuni pe o hârtie de copt. După ce se vor răci formele se vor desprinde foarte uşor, însă vor fi FRAGILE aşa că trebuie să avem mare grijă când umblăm cu ele.

Vă ofer şi vouă o felie şi vă invit să îl încercaţi!

tort1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s