Andreea Pintea

imagine. create. cook.

Paste cu dovleac și sos de parmezan

Lasă un comentariu

O mâncare ușoară, gustoasă și sănătoasă. Gustul dovleacului se potrivește de minune cu asprimea parmezanului, iar câteva frunze proaspete sau uscate de busuioc vor face din această mâncare relativ simplă, un adevărat răsfăț. Rețeta am înscris-o și în concursul: „Gatesc sanatos pentru concursul Philips AirFryer de pe Gustos.ro”

Ingrediente – 2-3 porții

150 grame dovleac curățat

150 grame făină

30 grame unt

50 grame parmezan ras

30 grame emmentaler

50 grame smântână

busuioc

sare, piper

Preparare

În primul rând trebuie să ne ocupă de dovleac. Îl curățăm și îl tăiem în bucățele cât mai egale pe care le vom fierbe pe aburi. Am lăsat dovleacul la fiert pentru aproximativ 35-40 de minute până când furculița intra foarte ușor în el. După aceea se pasează dovleacul pentru a obține o pastă. Lăsăm pasta de dovleac să se răcească. Pentru un plus de savoare recomand coacerea dovleacului la cuptor, ca timp de gătire este aproximativ egal cu cel necesar fierberii pe aburi.

După ce dovleacul s-a răcit ne apucăm de prepararea pastelor. Punem făina pe masa de lucru și facem un cuib. În mijloc se pune dovleacul și începem să frământăm. Eventual, în funcție de suculența dovelacului se mai poate adăuga făină. Când obținem un aluat moale și maleabil începem să îl întindem. Dacă aveți în dotare o mașină de paste/tăiței o puteți folosi cu încredere. Eu am preferat să întind aluatul cu sucitorul, însă e mult mai multă muncă decât cu mașina de întins. Am rulat foaia de paste și am tăiat fâșii de grosimea unui deget pe care mai apoi le-am răsfirat pentru a obține niște tagliatelle de toată frumusețea.

Punem pe foc o oală mare cu apă și sare pentru a fierbe pastele. Între timp punem pe foc într-o mică crăticioară untul să se topească, apoi adăugăm puțin praf de usturoi sau vreo 2 căței zdrobiți. Când untul a prins aroma usturoiului adăugăm brânzeturile rase. Lăsăm puțin pentru ca brânzeturile să se topească, în cazul în care avem prea multă grăsime – rezultată din brânzeturi, o putem scurge. Mai adăugăm un praf de chilli pentru un plus de iuțeală, iar în cele din urmă pentru a omogeniza și a da o consistență cremoasă sosului adăugăm smântâna și amestecăm foarte bine, moment în care oprim și focul.

Pastele le fierbem în apa cu sare pentru 2-3 minute, apoi le scurgem și le adăugăm sosului, amestecând bine pentru a se omogeniza.

Servim pastele cu busuioc proaspăt sau uscat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s