Andreea Pintea

imagine. create. cook.

Baghete franţuzeşti

Scrie un comentariu

Pâinea este o minune a bucătăriei, o experienţă care te poate schimba pentru totdeauna. Mi- a plăcut de când mă ştiu să frământ şi să fac aluaturi ce trebuiesc lăsate la dospit. De aici probabil şi dorinţa de a face pâine în casă, de a o frământa fără ajutor din partea aparatelor şi maşinilor electrice, şi de a o coace în cuptor pentru ca mai apoi întreaga casă să capete miros de pâine proaspătă.

Astăzi vă propun o reţetă simplă şi uşoară: baghete franţuzeşti.

Ingrediente

2 căni apă călduţă

2 plicuri drojdie uscată

1 lingură de sare

7-8 căni făină de bună calitate

Preparare

Apa şi drojdia se pun într-un vas încăpător, se amestecă pentru omogenizare şi se lasă la loc călduţ pentru aproximativ 15 minute. Apoi se adaugă sarea şi treptat, treptat, cât o cană o dată, se adaugă şi făina. Se frământă bine pentru a obţine un aluat elastic şi omogen, iar când făina este toată încorporată mai frământăm pentru cinci minute. Aşezăm cu mare grijă aluatul într-un vas cu pereţii unşi, îl acoperim cu o folie alimentară şi îl lăsăm la dospit în loc călduţ şi ferit de curent pentru 2-3 ore sau până când şi-a dublat volumul.

Pe masa de lucru uşor înfăinată răsturăm aluatul şi îl aplatizăm cu palmele. Îl împărţim în două şi formăm două baghete sau franzeluţe, cum doriţi. Dacă aveţi forme speciale pentru copt baghete sunt indicate să le folosiţi, dacă nu se pot folosi la fel de bine şi nişte forme de chec mai înguste.

Pâinicile formate le aşezăm în forma pe care am uns-o şi tapetat-o cu o hârtie de copt. Recomandarea ar fi ca pe fundul tăvii, peste hârtia de copt să presărăm puţină făină. Tăiem baghetele cu un cuţit foarte bine ascuţit pentru a le face dungile caracteristice şi le mai lăsăm pentru 15-20 de minute în forme.

Le introducem în cuptorul care trebuie să fie rece şi le coacem la 200 de grade pentru 35-40 de minute, poziţionând pâinica pe grilajul cel mai de sus al cuptorului. Pentru a obţine o coajă crocantă şi un mijloc pufos, vom aşeza încă de la început o crăticioară cu apă la baza cuptorului.

După ce s-au copt le lăsăm să se răcorească pentru câteva minute în poziţie vertifcală şi apoi le putem pune orizontal să se răcorească.

Pâinea este crocantă la exterior, dar moale şi pufoasă la interior. Mirosul ei puternic ne-a îmbiat să o savurăm chiar şi goală sau cu puţină zacuscă home-made. Delicioasă!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s