Andreea Pintea

imagine. create. cook.

Vanilie în mantie de ciocolată

1 comentariu

Un tort pentru o ocazie specială: ziua de naștere a unui pici pasionat nevoie mare de BMX-uri, adică niște biciclete care ar trebui să te ajute să faci o sumedenie de acrobații. Rugămintea puștiului a fost cât se poate de clară: un tort cu BMX – că nu se putea altfel, și cu trabucuri de ciocolată. Așa că ne-am pus pe treabă și am combinat un tort cu blat de portocale și cremă vanilată cu o glazură densă de ciocolată și bine-nțeles trabucurile de ciocolată.

Ingrediente

Blatul de portocale

5 gălbenușuri

3 albușuri

110 grame zahăr

2 portcolae

80 grame făină

50 grame pesmet

un praf de sare

Cremă vanilie – inspirată de aici: http://www.lalena.ro/813-reteta-Crema-de-vanilie.html

500 ml lapte

4 gălbenușuri

80 grame zahăr

50 grame făină

50 grame stafide

Galazura:

150 grame zahăr praf

3 linguri ulei

3 linguri apă clocotită

2 linguri cacao

În plus – 2 foi napolitane, 3-4 plicuri cappuccino vanilat pentru însiropat

Preparare blat – Gălbenușurile se mixează foarte bine cu zahărul pudră. Se adaugă coaja și sucul celor 2 portocale și se mixează. Se adaugă făina și pesmetul în ploaie și se amestecă ușor. Albușurile se bat spumă cu vârful de sare și se încorporează încet, încet în compoziția de gălbenușuri. Blatul se coase la 180 de grade pentru 30-40 de minute până când trece testul scobitorii.

Preparare cremă – Laptele se pune la fiert. Separat se amestecă bine restul ingredientelor – mai puțin stafidele, și când laptele dă în fiert se adaugă compoziția de gălbenușuri. Se fierbe până când se îngroașă. Se oprește focul și se adaugă stafidele și se amestecă bine. Se lasă puțin la răcorit.

Pentru sirop  – am folosit un cappuccino cu aromă de vanilie. La 200 ml de apă am folosit 5 plicuri de praf de cappuccino pentru a da o aromă intensă.

Glazura – o folosesc mereu pentru că se poate pune fără probleme și peste creme și peste blaturi și nu este deloc pretențioasă. Zahărul, cacao și uleiul se amestecă bine, apoi adăugăm apa clocotită și omogenizăm. Turnăm glazura cu grijă peste prăjitură. Sfatul meu ar fi ca zahărul pudră să îl cerem înainte pentru a obține o glazură cât mai fină.

Montare:

1 foaie napolitană – cremă vanilie cu stafide – blatul de portocale – sirop de capuccino vanilat – crema de vanilie – foaie de napolitană – glazura de ciocolată. Decorarea am făcut-o tot cu ciocolată, desenul fiind făcut pe ciocolată albă topită, întinsă apoi după forma desenată pe o hârtie de copt. După răcire modelul era imprimat pe matrița de ciocolată și am delimitat conturul cu un colorant alimentar.

One thought on “Vanilie în mantie de ciocolată

  1. Pingback: Tort de ciocolată cu cremă de castane « Andreea Pintea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s